2022-01-10 12:57:55• hírek • Bede Emőke

Ne feledje: ha Romániába érkezik, továbbra is kötelező kitölteni a digitális beutazási nyomtatványt

Amint arra a Szatmár.ro korábban több cikkben is felhívta a figyelmet, minden Romániába érkező személynek kötelező módon ki kell töltenie egy digitális beutazási nyomtatványt. Annál is inkább, mert aki ezt elmulasztja, szabálysértést követ el, melyet a hatóságok borsos bírsággal „honorálnak”.

Noha sokaknak tűnhet úgy, hogy a plf.gov.ro oldalon kitöltendő űrlap által a hatóságok csak borsot akarnak törni az országba érkezők orra alá, azért arra a kérdésre is van válasz, hogy mégis miért kell még az együtt utazóknak is külön-külön kitölteniük a nyomtatványt. A közegészségügyi igazgatóságok ezen adatok birtokában ugyanis könnyebben azonosíthatják a koronavírus-fertőzötteket és kereshetik fel a velük kapcsolatba került személyeket is. Erre pedig bizony több esetben van szükség, mint gondolnánk, ugyanis folyamatosan jegyeznek fel országszerte olyan fertőzötteket, akik a laborban történt mintaadás után elérhetetlenné válnak. Hiába pozitív a teszteredmény, semmilyen megkeresésre nem reagálnak, s ezzel ellehetetlenítik a DSP által végzett kontaktuskutatást, mely a járvány megfékezésének egyik kulcsmomentuma.


A Speciális Távközlési Szolgálat által összeállított platformon elérhető nyomtatványt legfeljebb 24 órával azt megelőzően kell kitölteni, hogy az utazó az ország területére lépne. A percek alatt kitölthető, román és angol nyelven is elérhető dokumentumot nem kell letölteni vagy kinyomtatni, hiszen ahogy a felhasználó rányom a „Mentés” gombra, az adatai máris bekerülnek a rendszerbe. Épp ezért a határőrnek sem kell külön megmutatni azt az átkeléskor, hiszen az ő képernyőjén a személyazonossági dokumentum beszkennelése után azonnal megjelenik, hogy az illető „elvégezte-e a házi feladatot” vagy sem.


Amennyiben e pontig nem sikerült kitölteni az űrlapot, a határátlépést követő 24 órában még mindig nem késő pótolni a mulasztást. A mostanra közel 60 ezer tagot számláló Határátkelős Tudakozó nevű Facebook-csoportban ugyanakkor többen is sérelmezték azt, hogy az egyenruhások nem hívták fel a figyelmet a kötelezettségre és a potenciális bírságra, noha a rendszerükben egyértelműen látszik a kiírás: az utazó nem töltötte ki a digitális nyomtatványt.


A megfelelő tájékozódás és tájékoztatás hiánya miatt pedig egyre többen találják magukat abban a kellemetlen helyzetben, hogy egy jegyzőkönyvet hoz a posta, mely a 129/2021-es sürgősségi kormányrendelet 4-es cikkelyére hivatkozva arról értesít, hogy a formanyomtatványt ki nem töltő személyt 2000 lejre bírságolták. A szálakat pedig csak tovább kuszálja, hogy sokan nem ellenőrzik rendszeresen a postaládájukat, vagy nem azon a címen tartózkodnak, ahová a küldemény érkezett, így nem is tudják tartani a hatóságilag kijelölt befizetési határidőt, a Román Posta hiányosságairól már nem is beszélve.


Mégis mit lehet tenni, hogy az ember elkerülje ezt a kellemetlen helyzetet? Nos, jelen szituációban bármilyen banálisan hangzik is, és bármennyire nem akaródzik sokaknak, de ki kell tölteni a digitális beutazási formanyomtatványt. Ez – akár egyetértünk a Románia és további 18 ország által foganatosított intézkedéssel, akár nem – több száz lejt spórolhat meg nekünk. Az űrlapot számítógépen, tableten és mobiltelefonon is ki lehet tölteni, és azok is bátran megpróbálkozhatnak vele, akik jelenleg csupán alapszintű internetes ismeretekkel rendelkeznek. A kitöltéshez csupán egy érvényes e-mail címre van szükség, de aki ezzel nem rendelkezik, bátran kérheti hozzátartozói, barátai, ismerősei segítségét is, hiszen a drótposta csak ahhoz kell, hogy az ember beléphessen a felületre.


Amennyiben pedig nem konkrétan e helyzetre vonatkoztatva vizsgáljuk a kérdést, a legjobb tanács, amelyet adhatunk, hogy ne legyünk restek tájékozódni. Legyen szó nyaralással vagy munkával kapcsolatos külföldi útról, mindig érdemes fellapozni az illetékes hatóságok honlapjait, közösségi oldalait vagy a megbízható híroldalakat, ugyanis csak így lehetünk naprakészek az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban – koronavírus ide vagy oda. Soha nem érdemes ezt elmulasztani, vagy abban bízni, hogy majd a határőr tájékoztat, hiszen mint tudjuk, a törvény nem ismerete nem mentesít a büntetés alól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: